Header afbeelding Header afbeelding Header afbeelding

Airconditioning

Traditioneel werkt een airconditioner als een koelkast; warmte wordt getransporteerd van de ene naar de andere plaats. Deze warmte-overdracht tussen twee locaties gebeurt door gebruik te maken van een milieuvriendelijk koelmiddel. Eén van de voornaamste eigenschappen van een dergelijk koelmiddel is dat het gemakkelijk verdampt bij zeer lage temperaturen, waardoor warmte kan worden opgenomen.

U wilt alleen koelen?

Een airconditioning systeem bestaat uit een binnendeel en een buitendeel.Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt overtollige warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.

U wilt koelen of verwarmen?

Naast de traditionele airconditioningsystemen die alleen koelen zijn er ook systemen die kunnen koelen of verwarmen. Daarbij zijn er twee uitvoeringen mogelijk:

1. De warmtepomp uitvoering

Vrijwel alle airconditioners zijn ook leverbaar in een zogenaamde warmtepomp uitvoering die niet alleen kan koelen maar ook kan verwarmen. De koelcyclus wordt bij verwarmen omgedraaid. Er wordt dan warmte aan de buitenlucht onttrokken, die vervolgens aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp een zeer hoog rendement heeft van circa 300% (vergelijking: een HR cv-ketel heeft een rendement van circa 107%).

Deze optie maakt het gebruik van een airconditioner rendabel gedurende langere periode van het jaar. Met een warmtepomp airconditioner kan de cv-installatie in het tussenseizoen uitgeschakeld worden of kan in de betreffende ruimte een radiator weggelaten worden. Een ander voordeel is dat de warmtepomp airconditioner bij inschakeling direct warmte afgeeft.

2. De warmtepomp inverter uitvoering

Voor bijna alle modellen bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor inverter gestuurde airconditioners. In tegenstelling tot de traditionele airconditioningsystemen, die zijn uitgevoerd met aan/uit compressoren (zoals de koelkast), wordt bij de invertertechniek gebruik gemaakt van traploos geregelde compressoren.

Deze inverter techniek zorgt ervoor dat de airconditioner uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- of werkklimaat. De inverter systemen stemmen de te leveren koel- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel, tochtvrij binnenklimaat.

De inverter systemen zijn uiterst stil en het energieverbruik ligt circa 30% lager dan bij vergelijkbare traditionele systemen.

Klimaatidee  |  Hoogvlietsekerkweg 140  |  3194 AM Rotterdam-Hoogvliet  |  010 5012555 of 06 51578256  |  info@klimaatidee.nl